Kaunain Tuuletus Kävele kilometri kalsareissani - ajatuksia uskonnottomuudesta

Kaikki uskonnot tai ei mitään

  • Kaikki uskonnot tai ei mitään

Ylen A-studiossa 28.3.2014 mm. Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo ja Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma taittoivat peistä uskonnonharjoituksesta kouluissa. Molemmat olivat sitä mieltä että valtiovallan tulee olla neutraali ja tasapuolinen, mutta Laajasalon mielestä tämä toteutuu sillä että valtio järjestää kaikille kaikkea eikä sillä että siivotaan uskonto kouluista pois. Kaikille oman uskonnonharjoituksen järjestäminen kouluissa on ongelmallista paitsi resurssien suhteen, mutta myös ihmisoikeusnäkökulmasta.

Onko yhteiskunnalla varaa järjestää kouluissa pikkukirkkoja kaikille? Epäilen sitä, kun tuntuu ettei enää ole varaa edes järjestää kunnollista opetusta vähemmistöuskontojen jäsenille. Hallituksen kehysriihessä päätettiin juuri nostaa pienuskontojen opetusryhmien vähimmäisoppilasmäärä kolmesta kymmeneen. Pitäiskö tässä kurjistamisen tilanteessa sitten ryhtyä järjestämään erillisiä uskontojuhlia milloin minkäkin jumalan kunniaksi?

Vielä suurempi ongelma on ihmisoikeuskysymys. Mikäli kouluissa lähdettäisiin sille linjalle että kultakin oppilaalta pitäisi tiedustella minkä vakaumuksen mukaisia juhlia tälle tulisi järjestää, pakottaisi koulu oppilaan paljastamaan vakaumuksensa. Uskonto ja vakaumus ovat yksityisasioita eivätkä ne kuulu kouluviranomaisille. AOK Puumalainen siteeraa päätöksessään Euroopan Ihmisoikeustuomioistuinta joka puolestaan tulkitsee Euroopan Ihmisoikeussopimuksen uskonnonvapausartiklaa.

"EIT:n tulkintakäytännössä negatiiviseen uskonnonvapauteen on katsottu kuuluvan yksilön oikeus olla tuomatta esiin omaa vakaumustaan. EIT on muun muassa todennut, että EIS:n 9 artiklan vapaus tunnustaa tai olla tunnustamatta uskoa perusti yksilölle oikeuden siihen, ettei hänen tarvinnut paljastaa uskoaan tai uskonnollisia vakaumuksiaan eikä käyttäytyä sellaisella tavalla, että siitä voitiin päätellä, oliko hänellä sellaisia vakaumuksia. Siten artikla koski myös henkilöä, joka ei ollut uskossa ja tähän vapauteen puututtiin, jos valtio sai aikaan tilanteen, jossa henkilö joutui suoraan tai välillisesti paljastamaan sen, että hän ei ollut uskossa (Grzelak -tapaus 15.6.2010 ja esim. Sinan Isik v. Turkki -tuomio 2010, erit. kohdat 41–53)."
- dnro OKV/230/1/2013, 24.3.2014

Laajasalon mallissa jossa koulut järjestäisivät kaikkien uskontojen juhlia valtio saisi aikaan tilanteen jossa henkilö joutuisi paljastamaan uskonsa tai vakaumuksensa valintatilanteessa. Ei käy päinsä, sanoo EIT.

Vaarantuuko sitten jonkun oikeus harjoittaa uskontoa jos tilaisuudet poistetaan kouluista? Tästä oli Ylen uutisen mukaan huolissaan kirkkohallituksen kansliapäällikkä Jukka Keskitalo. Mikäli oppilaat lukittaisiin kouluun seitsemänvuotiaina ja päästetään sieltä ulos ensimmäisen kerran päästötodistuksen saatuaan niin voisi olla perusteltua väittää että heidän oikeutensa harjoittaa uskontoa on kärsinyt. Näinhän ei kuitenkaan ole. Koulussa ollaan viitenä päivänä viikossa kuusi tuntia päivässä, ja tämän ajan ulkopuolella kukin voi osalllistua mahdollisen uskonyhteisönsä uskonharjoitukseen juuri niin paljon kuin haluaa.

Suomessa on uskonnonvapaus, ja sen toteutumisessa ei ole mitään ongelmia jos jätetään uskonnon harjoittaminen uskonyhteisöjen vastuulle. Ongelmia syntyy siitä että evankelis-luterilainen kirkko on ottanut asiakseen järjestää tunnustuksellista toimintaa kouluissa missä on kasvavassa määrin ihmisiä jotka eivät tätä uskoa tunnusta. Nyt on korkea aika vetää ne rajat. Suutari pysyköön lestissään ja pastori pysyköön sakastissaan. Jos kirkolla on vaikeuksia tavoittaa kouluikäisiä koulun aitojen ulkopuolella niin se on nähdäkseni kirkon oma ongelma jota valtio ei voi ratkaista järjestämällä uskonnonharjoitusta kouluissa.

Ilahduttava esimerkki siitä miten asian pitäisi toimia on Oopperan johtaja Lilli Paasikiven Save the Suvivirsi! -tapahtuma. Virrenlaulutilaisuus kouluajan ja koulun seinien ulkopuolella niille jotka haluavat tähän yhteislauluun osallistua. Suuri kiitos Paasikivelle siitä että ongelmaan on löydetty oikea ratkaisu. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

"Jos kirkolla on vaikeuksia tavoittaa kouluikäisiä koulun aitojen ulkopuolella niin se on nähdäkseni kirkon oma ongelma jota valtio ei voi ratkaista järjestämällä uskonnonharjoitusta kouluissa."

- Kirkollahan olisi nyt tuhannen taalan paikka ns. ottaa koppi tässä asiassa eli järjestää keväthartaus perheille heti kevätjuhlan jälkeen. Siinä olisi yhteisöllisyyttä ja kaikkea mitä tämä aika tarvitsee. Miksi ei kirkko tee tästä uutta traditiota? Onko Räsänen rikkonut hegemonian lopullisesti?

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Uskonto kuoli Jeesukseen Kristukseen. Uskonnon opetus pitäisi todella lopettaa kouluista ja siirtyä Jeesuksen Kristuksen pelastussanoman opettamiseen.

Mutta vapaa-ajattelijat, kirkko ja muut seremoniamestarit halauavat ylläpitää uskonnollisuutta. He eivät usko mihinkään mutta heidän kuvansa on saatanan kuva - miten voisi olla uskomatta sellaiseen, jonka näkee ja kuulee.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Aika kummallinen väite kun ajatellaan, että kristinuskon sanoma perustuu Raamattuun ja kuitenkin siinä samassa kokoelmassa sanotaan Israelin ja Jumalan liiton olevan ikuinen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olen pitänyt vähän hassuna sitä ajatusta, että vapaa ajattelu tarvitsee rekisteröidyn yhdistyksen.

Petri Karisma esiintyi kuitenkin tällä kertaa varsin vakuuttavasti, joten tavallisten uskonnottomien ei tarvinnut hävetä ollenkaan.

Käyttäjän kaunaintuuletus kuva
Kimmo Laine

Ei vapaa ajattelu nyt mitään yhdistystä kaipaa, mutta yhteiskunnallinen vaikuttaminen uskonnottomien yhdenvertaisen kohtelun takaamiseksi on sellaista toimintaa missä verkostoituminen on eduksi. Vapaaajattelijoiden toiminta ei ole ateisminharjoitustilaisuuksien järjestämistä vaan lobbausta, valistusta ja edunvalvontaa.

Toimituksen poiminnat