Kaunain Tuuletus Kävele kilometri kalsareissani - ajatuksia uskonnottomuudesta

Ihmisoikeuksia kunnioittaen

  • Ihmisoikeuksia kunnioittaen

Jehovan todistajat ovat pari viikkoa olleet otsikoissa päivittäin sen jälkeen kun Uskontojen Uhrien Tuki ry julkaisi raporttinsa yhdyskunnan sisäisistä “oikeuskomiteoista”. Oikeusministeri Anna-Maija Henrikssonin mukaan Suomessa ei voi olla kahta oikeusjärjestelmää. Mutta entäs uskonnonvapaus? Ja entäs jos joku vapaaehtoisesti noudattaa uskontonsa mukaisia sääntöjä jotka ovat kenties tiukemmat kuin maallisen lain asettamat rajat. Jos kyseiseen uskontoon kuuluu että seurakunnan jäsenten tulee selvitellä riitansa uskonyhteisönsä keskuudessa ja välttää maallista oikeutta. Entä muslimien sharia-laki? Rosvoilta leikattaisiin käsi? Sellaista ei tiettävästi Suomessa ole tapahtunut, mutta mitä jos tapahtuisi? Voidaanko se sallia uskonvapauden nimissä?

Uskonnonvapauslaissa on säädetty rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien toiminnasta. Uskonnolliset yhdyskunnat saavat tiettyjä oikeuksia, kuten oikeuden vihkiä pariskuntia avioliittoon. Rahankeräyslaki antaa uskonnollisille yhdyskunnille luvan kerätä kolehtia. Lisäksi on olemassa Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta asevelvollisuuden suorittamisesta eräissä tapauksissa. Uskonnolliset yhdyskunnat saavat vapauksia joita ei esimerkiksi tavallisilla yhdistyksillä ole. Uskonnonvapauslaki kuitenkin edellyttää että ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

“- - - Yhdyskunnan tulee toteuttaa tarkoitustaan perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.”
- Uskonnonvapauslaki, 2 luku 7 §

Jos uskonnollinen yhdyskunta rajoittaa yksilön oikeusturvaa painostamalla näitä välttämään maallisia oikeusistuimia ja jakaa omia tuomioitaan, se selvästikin rikkoo uskonnonvapauslakia. Mikäli näin on, tulee valtion pohtia onko yhdyskunnan toiminta laillista, vai tulisiko yhdyskunta kenties lakkauttaa.

Hiljattain kansanedustaja Esko Kurvinen esitti hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä onko Vapaa-ajattelijoiden toiminta “lain ja hyvien tapojen vastaista”. Ministeri Anna-Maija Henriksson vastasi että mitään laitonta ei Vapaa-ajattelijoiden toiminnassa ole. Seuraavaksi oikeusministeri voisi ehkä pohtia toteuttaako Jehovan Todistajat tarkoitustaan perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen, ja jos ei, niin mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä asian korjaamiseksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Jos keskustellaan vain karttamiskäytännöstä, niin eikö siihen ole aika mahdotonta lainsäädännöllä puuttua? Ei aikuisia ihmisiä voi pakottaa olemaan toistensa kanssa tekemisissä. Alaikäisten kohdalla tulee tietenkin lastensuojelulaki mukaan kuvaan, mutta vanhempien ei käsittääkseni ole pakko olla tekemisissä aikuisten lastensa kanssa. Erittäin julmaahan tuollainen käytäntö tietenkin on, ja hyvä että siitä keskustellaan.

Käyttäjän kaunaintuuletus kuva
Kimmo Laine

Ei se rangaistus niinkään ole ongelma, vaan se että JT:lla ylipäätään on väitetty olevan oma "oikeuslaitos" jota jäseniä painostetaan käyttämään sen sijaan että asiat puitaisiin valtion oikeussaleissa. Esim. Kotimaa24:n artikkelissa todetaan "Ohjekirjasta käy ilmi, että Jehovan todistajilla on oma maallisen oikeuden kanssa rinnakkainen oikeusjärjestelmänsä." (http://www.kotimaa24.fi/artikkeli/jehovan-todistaj...)

Jos uskonyhteisön jäsenen on luovuttava oikeusturvastaan ollakseen jäsen, en pidä uskonyhteisön toimintaa ihmisoikeuksia kunnioittavana.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kimmo,

ei kuulu JT:n oma "raamattu" Raamatun Sanan mukaiseen esivallan oikeusjärjestelmään eikä toimivaltaan - "esivalta ei turhaan miekkaansa kanna" (yksityiselle: "älä tapa") - se on epäoikeudenmukainen ja epädemokraattinen ja siten muutettava yhtenäiseksi puolustusvelvollisuutta koskevaksi laiksi.

JT:n totaalikieltäytyjiä ei kannata kuitenkaan "säilöä" vankiloihin, vaan esim. panta jalkaan pariksi vuodeksi - pistää ainakin uudelleen ajattelemaan...

Mitä näille jehovan todistajille sitten sodan kohdatessa pitäisi tehdä?

Käyttäjän hapotusjahapatus kuva
Anttijuhani Tuominen

Tässä ollaan, aikuisen ihmisen kohdalla, käsittääkseni laillisuuden rajoilla. Jehovan todistajat ovat uskontona varsinainen ihmismielen uudelleen ohjelmointiohjelma. Seurakunnan jäsenen on hyväksyttävä kritiikittä kaikki Vartiotorni- ja traktaattiseuran 9-henkisen neuvoston teologiset opit sellaisenaan suoraan Jehovan sanana.

Mutta silloin kun Jehovan todistajien "oikeus" erottaa esimerkiksi "totuuden vastaisten puheiden" takia lapsen, ollaan selkeästi jo laillisuuden ulkopuolella. Minut erotettiin 13-vuotiaana seurakunnasta, koska epäilin julkisesti Jehovan todistajien totuutta. Näin jouduin eroon perheestäni, suuresta osasta sukuani ja ystävistäni.

Kaikki lapsena erotetut eivät selviä tällaisesta. Useiden tietämieni lapsena erotettujen mielenterveys pettää, olen nähnyt tapauksia joissa erotettu väittää demonien ottaneen hänet valtaansa. Monet palaavat seurakuntaan nöyryyttävästä koeajasta huolimatta. Palaamattomat syrjäytyvät, sekaantuvat huumeisiin, ajautuvat prostituutioon, rikoksiin ja usein myös itsemurhaan.

Kyseessä on mielestäni lapsen heitteillejättö, johon viranomaisen ja lainsäätäjänkin tulisi puuttua.

Toimituksen poiminnat