Kaunain Tuuletus Kävele kilometri kalsareissani - ajatuksia uskonnottomuudesta

Sananvapaus näillä lakeuksilla

  • Sananvapaus näillä lakeuksilla

On kulunut jotain päiviä Charlie Hebdoon kohdistuneesta iskusta. Uusi lehti ilmestyi kannessaan kukas muu kuin Muhammad. Koitin palauttaa mieleeni, miksi islam suhtautuu niin kielteisesti profeettansa kuvaamiseen. Islaminfo.fi tietää kertoa kiellon johtuvan siitä ettei profeetan kuvauksia palvottaisi jumalana. Jos Muhammadin (rauha ja Jumalan siunaukset hänelle) kuvaajalle kostetaan verta vuodattaen, eikö se itsessään kohota Muhammadin pyhäksi ja palvotuksi? Myös Raamatussa on kertomus siitä kuinka kultainen vasikka nostettiin hetkellisesti idoliksi kehnoin seurauksin. Kymmenessä käskyssäkin todetaan: “Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa” (2.Moos 20:4). Kristityt toteuttavat käskyä täyttämällä kirkkonsa krusifiksein. On selvä että uskontojen suhde jumalten ja profeettain kuviin on kivulias.

Kuvainraastaja on sananvapauden vihollinen. En koe ongelmalliseksi sitä että uskontokunta asettaa jäsenille itselleen rajoituksia sen suhteen mitä he saavat piirtää tai veistää. Ongelmat alkavat siitä kun uskonnon sisäisiä sääntöjä yritetään ulottaa uskontokuntaan kuulumattomiin. Sekulaarin yhteiskunnan peruskiviin kuuluu sananvapaus ja uskonnonvapaus. Koska en ole islamilaisen uskonnollisen yhteiskunnan jäsen, minua ei koske määräys rukoilla viidesti päivässä tai olla syömättä sianlihaa. Minua ei pitäisi myöskään koskea uskonnon sisäinen vaatimus olla piirtämättä profeetta Muhammadia. Pidän erittäin epätodennäköisenä että muslimit ryhtyisivät palvomaan Muhammadista tehtyjä pilakuvia, joten tätä tuskin tarvitsee pelätä. Minulla on sananvapaus ilmaista mielipiteeni, ja uskovalla on vapaus rajoittaa omaa toimintaansa uskontokuntansa vaatimalla tavalla.

Kynät ja miekat

Länsi raivostuu kun kynillä piirrettyihin pilakuviin vastataan miekalla. Mehän vain piirtelemme kuvia, ei siitä saa suuttua? Ehkä kuumien tunteiden juuret ovat syvemmällä? Ehkä pilakuvat ovat vain höyhen joka katkaisee kamelin selän. Arabimaista on etsitty milloin Saddam Husseinia, joukkotuhoaseita ja Osama Bin Ladenia. Oli syy mikä tahansa, Lännen sotavoimat tuntuvat viihtyvän Lähi-idässä. Kyllähän sitä vähemmästäkin repii pelihousunsa. Israelin tukeminen tuskin edistää Lähi-idän rauhanprosessia. On vaikea nähdä miten jonkinlainen rauha ylipäänsä voisi syntyä abrahamilaisten uskontojen välille joiden kaikkien pyhä maa sattumoisin sijaitsee samassa paikassa.

Jos me länsimaissa heiluttelisimmekin pelkkiä kyniä, eivätkä länsimaat kohdistaisi mitään sotatoimia muslimimaihin, on mahdollista etteivät pelkät Muhammad-piirrokset saisi aikaan murhia ja mellakoita. Kynän mahtia on vaikea puolustaa jos toisessa kädessä on verinen miekka. Kyniä teroittaessa on syytä takoa pari miekkaakin auroiksi säilyttääkseen sanoman uskottavana. Konkreettinen toimi olisi esimerkiksi rajoittaa kansainvälistä asevientiä. Lyijyä kyniin, ei ammuksiin!

Lex Hebdo

Nykyinen rikoslakimme 17L 10§ määrittelee uskonrauhan rikkomisen sakolla tai vankeudella rangaistavaksi teoksi. Olisiko Suomen aika luopua siitä? Oikeusministeri Henriksson ei näe tarvetta muutokselle Ylelle antamassaan haastettelussa. Vihreiden Ville Niinistö oli poistamisen kannalla, mutta Päivi Räsänen koki Iltalehden haastettelussa Jumalanpilkkalain poistamisen voivan viesti että uskonrauhaa loukkaavat viharikokset olisivatkin hyväksyttyjä. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kuitenkin säädetty rikoslain 11L 10§, eikä sitä olla missään nimessä poistamassa.

Hatunnosto Räsäselle kuitenkin siitä että hän tiedostaa ongelman suuremmalla mittakaavalla todetessaan: “Globaalisti tämä onkin vaikeampi kysymys, koska joissakin islamilaisissa maissa jumalanpilkkalakia käytetään selkeästi ihmisten perusoikeuksien polkemiseen”. Nyt pääsimme ongelman ytimeen! Suomen lainsäädäntöä on todellakin syytä katsoa kotimaan rajojen ulkopuoleltakin. Tarpeettomia lakeja ei ole syytä lakikirjassa säilyttää, koska ne antavat teokraattisille maille luvan pitää kiinni omista jumalanpilkkalaeistaan entistä tiukemmin. Luopumalla jumalanpilkkalaistamme emme varmastikaan kannustaisi suomalaisia viharikoksiin, mutta antaisimme teokraattisille maille kynillämme viestin että kaikkia ei voi velvoittaa noudattamaan oman uskontonsa määräyksiä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat